Att göra bra val är inte alltid lätt. Vi har därför sammanställt några av våra bästa tips och trix kopplade till yoga. Hoppas du har glädje av dem! Återkom gärna med kommentarer och feedback så vi kan fortsätta dela med oss inom nya områden!

Vad skiljer ekologiska kläder från traditionella?

Fler och fler undersökningar och rapporter tyder på att textilindustrin har en kraftigt negativ inverkan på miljö och hälsa. Så klart finns det många olika aspekter i detta såsom arbetsmiljö för dem som jobbar med att producera kläderna, materialet, frakten till konsumenten osv. I den här guiden har vi valt att fokusera på två saker som vi som konsumenter ganska enkelt kan börja ta hansyn till och därmed minska vårt negativa miljö avtryck, redan idag. 

 1) Välj kvalitet framför kvantitet

Under 2018 köpte vi i Sverige 13 kg kläder per person. Åtta av dessa slängdes i soporna när vi inte längre vill ha dem. Sammanlagt blir det drygt 70 miljoner kg kläder som eldas upp, varje år, bara i Sverige. Detta tycker vi är för mycket - och kanske har du som vi - ibland köpt billiga plagg utan att tänka efter om vi verkligen behöver dem. Trösten i dessa siffror är att det är enkelt att åtgärda. Det mest avgörande är så klart att vi alla väljer kvalitet framför kvantiet. Satsa på tidlös design och kvalitet så att de håller sig aktuella länge! När du inte längre behöver, eller vill bära plagget -  lämna kläder till textilåtervinning, loppis eller byt med en vän! På så sätt främjas ett textilkretslopp som också minskar avtycket. 

2) Välj naturmaterial!

När det kommer till materialen våra kläder består av är det betydligt svårare att vara säker på att man som konsument fattat ett bra beslut. Att välja ekologisk märkta kläder är en bra början. Detta är dock ingen garanti för att kläderna du köper är bra för dig och miljön. Te x kan träningskläder som är tillverkade av återvunnen plast bära märkningen ekologiska. Ett bättre val men vi kan fortfarande, med en lite högre medvetenhet, göra ännu bättre val. för bara 30 år sedan var majoriteten av våra kläder tillverkade av naturmaterial såsom ull, bomyll och linne. Idag är majoriteten i stället polyester - ett konstfibermaterial som är billigt att tillverka. Om vi som konsumeenter medveten börjar välja naturmaterial igen - och ännu hellre - ekologiska naturmaterial så kommer utbudet av dessa att öka! 

Varför är då ekologiska material bättre än icke ekologiska? Som en referens så kräver odling av ekologisk bomull mindre vatten än traditionell bomull. Färre kemikalier gör också att jorden inte utarmas på samma sätt samt att de som jobbar med bomullen utsätts för färre risker och påfrestningar. 

Gör ett medvetet val du också!!